50 spændende år med fjernvarme i Ans
Ans Fjernvarmeværk kan fejrer et jubilæum i en tid, hvor der er stor udvikling på vej.
Ans: Den 1. oktober er det 50 år siden, Ans Fjernvarmeværk blev etableret på Søgade 6 og sendte varmt vand rundt i de etablerede kanaler til forsyning af byen med varme og varmt vand. De første 24 år frem til 1987 anvendtes olie som energikilde. Siden er varmen produceret med naturgas, først via kedler og fra 1993 via gasmotorer.
I 1992 vedtog regeringen en ny energilov som affødte et pålæg fra Energistyrelsen til Ans Fjernvarmeværk om udarbejdelse af et kraftvarmeprojekt inden den 1. august 1993.
»Overgangen til kraftvarme var en total omlægning af den hidtidige produktion, for nu skulle der også produceres og sælges strøm, og varmen var sådan set bare et biprodukt,« fortæller formanden for varmeværket siden 1992, Carl Lau Jensen, i et jubilæumskrift, som bestyrelsen har valgt at udgive som en markering af jubilæet.
Og der er hele tiden gang i nye tiltag hos varmeværket og her i jubilæumsåret arbejdes der med et projekt, hvor også søvand fra Tange Sø skal indgå som enegikilde. Faktisk er det bestyrelsens forventning, at dette projekt kan realiseres i 2014.
»Idéen til dette projekt blev fostret af Danish International Consulting v/Arne Jørgensen fra Tange tilbage i 2007 på grund af stigende energipriser og afgifter samt krav om mindre CO2-udledning,« fortæller Carl Lau Jensen.
Allerede i 2010 var daværende energi- og miljøminister Lykke Friis på besøg hos varmeværket for at høre om varmepumpeprojektet samt spise æblekage på kroen.
»Det har været et langt projektforløb, som stadig ikke er endelig på plads, men i skrivende stund er vi, i tæt samarbejde med Silkeborg Kommune, i gang med en VVM-undersøgelse, der skal kortlægge projektets indflydelse på miljø og natur. Først når dette er afsluttet kan arbejdet iværksættes,« fortæller Carl Lau Jensen.
Det er meningen, at det færdige projekt skal kunne dække 50-60 procent af varmebehovet i Ans og dermed reducere behovet for naturgas tilsvarende.
Den daglige drift af varmeværket varetages af varmemester Peter Kramer. Han har været varmemester siden 1994 og hans primære funktion er at optimere driftsforholdene på såvel varmeværket som i ledningsnettet 24 timer i døgnet. Motoren og kedlerne styres elektronisk med hensyn til start og stop, men standser motoren pludselig for eksempel ved en strømafbrydelse, får Bent Kramer
en alarm, og han må så sørge for manuel opstart – også om natten.
Et sjov detalje i fjernevarmeværkets historie er datoen den 1. oktober, der har vist sig gang på gang at være signifikant. Således kan man læse i jubilæumsskriftet at den 1. oktober 1963 startedes kedlerne og det varme vand strømmede ud til forbrugerne for første gang.
Samme dato, men i 1987 startedes nye kedler med gas som energikilde og den 1. oktober 1993 trykkede daværende borgmester, Jens Jørgen Besser på startknappen til gasmotorerne, hvilket betød, at anlægget nu også producerede elektricitet. Det kommende jubilæeum fejres dog ikke den 1. oktober, men den 5. oktober ved et åben hus-arrangement på varmeværket.
ckh@gudenaadalens-avis.dk