Ordinær Generalforsamling 2015
Ordinær generalforsamling onsdag den 05 marts 2015 kl. 19.30
Referat:
Formanden byder velkommen til det store fremmøde på 324 personer.
Traditionen tro synges herefter ”Jylland mellem tvende have”
Valg af dirigent: Jarl Gorridsen blev valgt og konstaterer lovlig indkaldelse.
Formanden aflagde beretning. (Se bilag 1)
Kommentarer fra salen:
Jens Isak Jørgensen, kommenterede bestyrelsens arbejde og Bent Kornbæk sagde nogle ord om Tangesværkets tilladelse til at bruge vandet.
Beretningen blev godkendt.
Kassereren fremlægger det reviderede regnskab. (vedlægges).
Regnskabet blev godkendt.
Fastsættelse af medlemskontingent
Bestyrelsens forslag med uændret årskontingent for enkeltpersoner 40 kr og for foreninger/virksomheder 200 kr.
Blev godkendt.
Indkomne forslag:
Vedtægtsændring: Bestyrelsens foreslår følgende indført i foreningens vedtægter:
§10. Tegningsregler.
Formand eller næstformand sammen med sekretær og kasserer bemyndiges til at underskrive dokumenter, der vedrører foreningens økonomiske forpligtelser, herunder aftaler med banker.
Nævnte bemyndigelse gælder tillige overfor offentlige myndigheder eller lignende.
Hidtidige § 10 ændres til §11.
Ændring vedtaget på generalforsamling den 5. marts 2015.
Valg af bestyrelse:
Bestyrelsen er på 6 medlemmer og 2 suppleanter. Hans-Jørgen Hørning, Knud Rohde, og Axel Hansen som bestyrelse og Poul Erik Sørensen som suppleant er på valg 2015 og modtager genvalg.
Fra salen blev foreslået Alex Mortensen.
For første gang i foreningens historie måtte der derfor være skriftlig afstemning. Afstemningen afgjorde, at de siddende medlemmer blev genvalgt.
Valg af revisor
Agner Mikkelsen: Genvælges
Valg af revisorsuppleant.
Niels Pretzmann. Genvælges
Der kom enkelte udsagn, men intet til videre overvejelse.
Kristian Pihl Lorentzen fortalte om ”Borgen” og hvordan sødebatten behandles her.
Jarl Gorridsen Dirigent Axel E. Hansen Referent
Formandsberetning:
Ordinær generalforsamling torsdag d.5.marts 2015
Kl. 19,30 i AlKC–hallen, Ans Søpark 30, 8643 Ans
Interessen for Søforeningens ordinære generalforsamling øges år for år. Vi kan ikke længere klare os med pladsen på Ans Kro og er flyttet til vor moderne hal her i byen.
Folk er begyndt at ringe for at bestille plads. Har således fået opringning fra Fredericia. Er I kommet dernede fra den kendte trekantsby, så vær velkommen ligesom alle I andre.
Jeg vil starte med en stor tak til alle, der i det sidste år har sendt et beløb ud over kontingentet. Med 25 kr i årskontingent, er det begrænset, hvor meget spræl vi kan yde. Derfor er satserne også øget til 40 kr/person og 200 kr for øvrige.
En særlig tak til en mand ved navn Bjarne p.gr.a følgende episode:
D.14.august 2014 kom en lys kassevogn til min søn Jarl Gorridsen, Hjortevej 2. Hilste på og gav Jarl en kuvert, som han stak til sig. Bjarne sagde farvelog kørte.
Jarl, der er udvalgsfmd for PMK-udvalget (plan, miljø, klima), Silkeborg kommune får mange henvendelser, drak sin kaffe færdig og åbnede så kuverten.
Den indeholdt 2000 kr: 1000 til ham og 1000 til mig som en tak for vort massive arbejde for det vi havde med at gøre.
Vi kender ikke Bjarne. Er han her vil vi gerne sige ham TAK. Vi gør kun, hvad vi har lovet. Har overført beløbet til “Foreningen til Bevarelse af Tange Sø”, som vil øge indsatsen for et bevare søen.
Vor kontakt med omverdenen siden sidste generalforsamling:
Sportsfiskerne:
Vi planlagde en fiskekonkurrence d.24.maj fra kl. 04 til kl. 16 og inviterede Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening med til planen. Der udpegedes 3 estimerede lystfiskere samt formanden. Tangeværkets direktør og undertegnede var også med. Mødet blev ledet af Jarl for ikke at det skulle præges for meget af Søforeningen, som skulle finansiere hele dagen. I annonceringen nævnets vi som medarrangør, hvilket fik sportsfiskerne til at trække sig. Det slog ikke til at vi fjernede Søforeningen i annoncen. Selv fiskernes fagblad nægtede at sætte annoncen i bladet.
En af lystfiskerne blev og vi gennemførte dagen med stor succes og hjælp fra Ansborgere samt Tangeværket. Vi siger tak. Også til de firmaer, der sponsorerede en stor del af udgifterne. Det skulle være gratis at deltage.
Der kom ca.180 lystfiskere fra hele Jylland. Der fangedes knap 1200 fisk – mest gedder, hvilket var hensigten. 1.-2.-3.præmie: 6000, 4000, 2000 kr. Derudover 10 gavekort a 400 kr. samt lidt fiskegrej til alle fremmødte børnefiskere.
Vi vil gerne kunne snakke godt med fiskerne, hvorfor jeg d.17.1.2015 mailede til den ny formand i Bjerringbro for at aftale et møde, hvor vi kunne tænde fredspiben trods erkendelsen af vor forskel i interesse. Han svarede OK, men har endnu ikke reageret på mit konkrete mødetilbud.
Under min forberedelse d.27.2. indløb fra KPL udspil fra Silkeborg Fiskeriforening: Protest mod tilladelsen til Tangeværket.
Bilagets overskrift lyder:
”En katastrofe for lystfiskerturismen og det rekreative fiskeri, hvis Tangeværket får lov til at fortsætte uændret.”
Dansk Ornitologisk forening:
21.3.2014 kontaktede jeg formand Flensted Jensen og spurgte: “Hvorfor er DOF ligeglad med Tange Sø ? Der er et mægtigt fugleliv, som må kunne interessere jer. Eller er det kun det ekstremt unikke, der interesserer? Flensted svarede. “Med kniven på struben siger vi: TØM SØEN!!
Ørnens dag 22.2. var der tilstrømning nok til søen og Fiskeørnen blev set i flere eksemplarer.
I februarnummeret af “Jæger” er Tange Sø også nævnt grundet overvintring af grågæs i større antal.
Grundet et meget negativt indslag i Jyllands-Posten fra DOF sendte jeg d.26.1.2015 igen et brev med spørgsmål. Ikke besvaret d.21.2.
Danmarks Naturfredningsforening:
Ingen direkte kontakt. Men d. 29.10. 2014 var deres præsident herovre til møde med DN i Viborg – Silkeborg – Faurskov – Randers – Skanderborg kommuner:
Beslutningen fra 2007 (eenstemmigt) om at tømme søen er principielt ikke frafaldet. Men man står nok stærkere ved at gå sammen med fiskerne om stort omløb.
Søforeningen
NB NB: Her er det på sin plads, at påpege påstanden om at TANGE SØ BEVARES
Det er ikke korrekt.
Med hele Gudenåen uden om søen fra Ans Bro sker følgende:
- Restsøen bliver en stor vandpyt med stillestående vand.
- Tangeværket lukker grundet vandmangel.
- Tange Å kan hverken drive museumsdrift eller kompensere for fordampning af søvand
(det får vi undersøgt)
- Det vil svække livsvilkår for Energimuseet meget alvorlig
- Efter få halve år vil vanddybden i restsøen reduceres, så alle maritime interesser afvikles.
- Ved tømning, vil der opstå sætninger i landskabet.
- I øvrigt skal en del love ændres meget, da Tange Sø er paragraf 3-område: dvs må ikke ændres
l øvrigt skal man mærke sig, at i DNs skema over alle muligheder for Tange Søs fremtid er nuværende status overhovedet ikke omtalt. End ikke teoretisk!!
Søforeningen har løbende kontakt til undersøgelser, der belyser disse forhold. Jeg finder det taktisk uklogt at belyse dette med flere detaljer.
Uden for foreningsregi er der nedsat et arbejdsudvalg, der på bred folkelig opbakning markedsfører Tange Sø bl.a. ved kontakt til egnens forskellige foreninger og interessegrupper. Vor sekretær strukturerer disse tiltag. Der blev sendt invitation til planlægningsmøde d.25.februar. Lystfiskerne undlod at give møde.
Der planlægges en “Søens Dag” 29.-30. -31 maj.
Ny kontakt, der afslører fælles lidelse: Søerne ved Vestbirk vandkraftværk, der blev etableret i 1924 har fået samme problem, som vi har. Opstemning af Gudenåen har skabt 3 søer: Bredvad, Naldal og Vestbirk Sø. Landskabet er fantastisk smukt og varieret med skov og bakket landskab.
Vestbirk Vandkraftværk fungerer fint og er velholdt. Ejes af Naturstyrelsen. Sportsfiskerne og andre grønne vil have det hele nedlagt til stor fortrydelse hos lokalbefolkningen. De ønsker stiftet en forening som vor. Vi har været inviteret derned og har rådet det vi kunne.
Er der folk tilstede her i aften fra egnen ved Vestbirk/Østbirk, så tilmeld jer den nystiftede forening. Det er ikke rimeligt, at alt overalt skal stå i Fiskens Tegn. Det er ved at blive religiøst hærværk af fundamental karakter. Der er andre værdimål i naturen end fiskefangst. Udvalget der nede fra er måske til stede og kan kontaktes under smørrebrødet.
Vi har i øvrigt intet imod fiskefangst. Jeg har før studiet været forhyret med Esbjergkuttere og fisket i Vesterhavet og Nordatlanten.
Politikerstatus:
1. Vandråd:
I januar2014 nedsattes VANDRÅD, DÆKKENDE HELE LANDET, som blev inddelt i distrikter, der kaldtes “OPLANDE”. Vort opland omhandlede Gudenåen med de såkaldte “Gudenåkommuner” og Randers Fjord.
I Vandrådene på ca. 30 personer skulle de grønne interesser sidde. “Foreningen til Bevarelse af Tange Sø” fik sæde i det. Hen over sommer 2014 holdtes der 3 møder med ture ud i felten for at vurdere udpegede områder, der trængte til en aktiv indsats for at opnå bedre “naturtilstand eller økologiske krav”.
Staten afsatte ca. 54 mill. kr. til vort opland . Og de blev anvendt.
Sidste møde var 25.9.og på dette møde skulle en samlet skriftlig indstilling om de aktuelle steder sendes til Naturstyrelsen.
Det skete, men med stor utilfredshed fra visse grupper, da Tange Sø ikke blev behandlet. Der var ikke afsat beløbsrammer, der kunne dække tiltag vedr. Tange Sø
2. Kommuner:
Samtidigt med Vandrådene skulle kommunerne indsende deres holdning og råd vedr. vandløbsplanerne. Det skete også.
3. Høringsfase:
Miljøminister Kirsten Brosbøl oplyste, at hun yderligere ville åbne en høringsfase for de statslige vandplaner.
Høringsfasen skulle vare i tiden 22.12.2014 til 23.6.2015. Yderligere opfordrede hun i mail Søforeningen til at komme med sit høringssvar og meddelte klart at alle, som havde interesse, kunne deltage.
Det gav ideen med “postkortet” i invitationen til i aften !
Og ideen er blevet en overvældende succes, hvilket opringninger også fra ikke-medlemmer har bevist. Vort høringssvar sendtes 01.02.15
Kirsten Brosbøl oplyste i øvrigt:
“På baggrund af det arbejde, der er afsluttet i Vandråd og kommuner og de ideer og løsninger, der kommer i høringsperioden, tager jeg stilling til, hvad der skal ske i forhold til vandområderne ved Gudenåsystemet senest d.22.12.2015”.
Der er stillet flere spørgsmål til miljøministeren. Til et af dem (sp.344) åbner hun d.24.11.2014 mulighed for indgreb mod Tangeværket ved alternativ finansiering. Ministeren nævner intet specielt, men fiskerne har ventileret et tiltag fra deres side.
Turbådssejlads på Tange Sø:
Et nyt tiltag til støtte for bevarelse af Tange Sø er ideen om at erhverve en båd til tursejlads på søen. Båden skal være en solcellebåd, som bekræftelse på Energimuseets visioner. Det nedsatte udvalg arbejder ihærdigt med sagen. Specielt søger man kapital til indkøb af en egnet båd til ca 40 personer. Ønsker man at støtte tanken, bør man søge oplysning hos Tangeværket. Des flere funktioner/ aktiviteter der startes på og ved Tange Sø, des større bliver de positive interessekredse om søen. Dermed er chancen for dens overlevelse større. Og selvfølgelig har Søforeningen indmeldt sig og betalt sit kontingent med 1000 kr. allerede første dag. Personligt er kontingentet 100 kr. I øvrigt er det opmuntrende at høre, at både Viborg og Silkeborg kommuner er positive for tanken. Jeg mener at vide, at der kommer penge fra begge. Sikkert pæne beløb, har jeg ladet mig fortælle.
Ans Fjernvarmeværk:
Tanken om at tage varmegrader ud af vandet i Tange Sø til cirkulation i Ans Bys fjernvarmevarmeledninger blev godkendt af de aktuelle myndigheder. Det er virkelig alternativ energiudvinding ganske uden forurening.SELV DANMARKS NATURFREDNINGSFORENING MÅTTE JUBLE, da det er som talt af den. Men DN protesterede og kræver en VVM- undersøgelse. Det er dyrt og det forsinker arbejdets start med mindst et år. Tilsyneladende er DN’s baggrund ikke andet, end at stikke en kæp i hjulet for ideen med den baggrund, som jeg selv har læst i pressen: Gennemføres denne tanke, vil den blot være yderligere et argument til at bevare Tange Sø.
Alle disse kræfter og anslag kæmper vor forening imod. Det er svært at komme igennem.
ALT GÅR I FISK OM MAN IKKE HOLDER TUNGEN LIGE I MUNDEN. OG DET MÅ I OG ALLE ANDRE FORNUFTIGE MENNESKER HJÆLPE OS MED.
TANGE SØ ER I STOR FARE FOR AT BLIVE TØMT – HVOR SINDSSYGT DET END FOREKOMMER.
VOR EGN OG TURISMEN VIL MISTE USANDSYNLIG MEGET
Og ligesom for at gøre stormvejr til orkan har miljøminister i en skrivelse af 29.1.2015 sagt: afgørelsen om Tange Sø udskydes til 3.planperiode dvs efter 2021.
Foreningsstatus:
Medlemstallet stadigt stigende. Vi har aldrig haft tilbagegang.
Derimod har vi et stort problem: FOLK TROR IKKE AT NOGEN KAN FINDE PÅ AT TØMME SØEN OG DERMED AFSIGE EN DØDSDOM OVER TANGEVÆREKT OG VOR NATUR.
Derfor har vi kun godt 5200 medlemmer. Alene lokalt burde vi have fiere snese tusinder. Prøv at overbevise jeres nabo om risikoen. Skaf os medlemmer, så landspolitikerne forstår, at vi mener det alvorligt.
KPL har spurgt ministeren, hvad hun mener. Svar ikke indgået d.28.2.
Som jeg startede med en tak, vil jeg slutte med en tak:
Tak til alle, der har givet kroner og ører, til alle, der har hjulpet med fiskekonkurrencen og ting i den løbende dagligdag. Jeg tænker særlig på Siska og Kaj, der ordner alle vore scrapbøger og ofte må lægge øren til mine bemærkninger om sagen. Jeg tænker på hjælperne på vore postmøder, hvor vi sidder fra kl 08 til 16,30 og ordner 4000 kuverter.
Det er og bliver dog min loyale bestyrelse, der giver mig det spillerum, som jeg tager. I må have både min undskyldning og min tak.
Og tak til alle jer som kom, for at høre mig prædike.