PROTOKOL FOR GENERALFORSAMLING 2016
Ordinær generalforsamling i Foreningen til Bevarelse af Tange Sø
afholdt i AIKC Sportsvej Ans tirsdag den 15. marts 2016 kl. 19.30
Generalforsamlingsprotokol
- Formanden åbner generalforsamlingen.
- Verner Gorridsen bød velkommen til 240 fremmødte og beklagede, at der havde været problemer ved udsendelsen af indkaldelsen. Vi ved ikke, hvad der gik galt.
- Herefter sang vi: ”Jylland mellem tvende have.”
- Valg af dirigent.
- Eli Dalsgaard blev valgt som dirigent og konstaterede, at indkaldelsen var rettidig udsendt gennem postdanmark den 17.02.2016
- Dagsordenen blev gennemgået, hvorefter ordet blev givet til formanden.
- Formanden aflægger beretning.
- Skriftlig beretning vedhæftet som bilag 1.
- Beretningen blev godkendt med applaus
- Kassereren fremlægger det reviderede regnskab.
- Regnskabet vedhæftes som bilag 2.
- Regnskabet 2015 blev gennemgået og viste et overskud på 58.000, og endte med en formue pr. 31.12.2015 på 253.000.
Regnskabet blev godkendt med applaus.
- Fastsættelse af medlemskontingent
- Kontingentet fortsætter uændret: Private/individuelle medlemmer 40 kr. Foreninger/Virksomheder 200 kr
- Indkomne forslag
- Ingen forslag.
- Valg af medlemmer til bestyrelse
- Valg af suppleanter til bestyrelse.
- Efter formandens redegørelse om, at en afgørelse om søen fremtid udskydes til efter 2021, indstiller bestyrelsen – for bl.a. at forynge bestyrelsesmedlemmerne – følgende:
- Punkterne 7 og 8 behandles under ét, da 6 bestyrelsesmedlemmer og 2 suppleanter i praksis har deltaget i alle bestyrelsesmøder. Desuden nedsættes bestyrelsen antal til 5 + 2.
- Anna Marie Mortensen, Bent Pedersen, Knud Rohde og Axel Hansen modtager ikke genvalg.
- Verner genvælges.
- Merete Bøye, Niels Dueholm, Steffen Lange og Orla Madsen nyvælges
- Bo Refer og Poul Erik Sørensen, var ikke på valg, fortsætter.
- Valg af revisor
- Agner Mikkelsen var ikke på valg
- Bent Pedersen ny vælges som revisor.
- Valg af revisorsuppleant.
- Niels Pretzmann. Genvælges
- Eventuelt
- En sød dame spurgte om ikke fisketrappen fungerede.
- Verner redegjorde for fiskepassager og hvordan fiskescanneren viste størrelser og antal.
- Per Bak Pedersen, Ansvej, Silkeborg gav nogle bemærkninger om den høje vandstand i Gudenåsystemet og grødeskæringen, der desværre kun hjælper kortvarigt.
- Esbern Hansen Bjerringbro havde også bemærkninger til højvandsproblematikken og omstryg.
- Jarl Gorridsen fortalte lidt om de 4 kommuners (Silkeborg, Viborg, Favrskov, Randers), arbejde med et fælles udspil for søens fremtid. Der skulle meget snart kunne komme et udspil ifølge tidsplanen for arbejdet.
- Desuden appellerede Jarl alle til at skaffe nye medlemmer, både til foreningen og til facebookgruppen ”Bevar Tange Sø. Medlemsskabet kan let tegnes på hjemmesiden ”tangesoe.dk”
- Kristian Pihl Lorentzen kunne meddele, at han havde inviteret den nye miljøminister Esben Lunde Larsen til et besøg ved Tange Sø. Mødet er berammet til mandag den 18. april 2016.
Herefter afsluttede dirigenten generalforsamlingen og gav ordet til formanden.
Formanden takkede dirigenten for veludført ledelse. Desuden takkede formanden de afgåede bestyrelsesmedlemmer for deres store indsats for søen og bød de nyvalgte meget velkomne.
Underskrevet 18.03.2016
Referent/Axel E. Hansen
Dirigent/Eli Dalsgaard
Formandsberetning
Det har været et spændende og begivenhedsrigt år, hvor bestyrelsen føler, at der er mere og mere medvind på cyklestierne.
Jeg deler mine informationer i følgende 3 afdelinger:
A: Særlige begivenheder i Søforeningen
B: Hvor er vi i relation til loven eller afgørelsen?
C: Se lidt ind i fremtiden
A) Særlige begivenheder i Søforeningen:
Maj 2016 kl. 19 – 16 Søens Dag.
For at skabe fokus på Tange Sø havde et arbejdsudvalg (v/Axel Hansen) kontaktet mange lokalforeninger for at oprette aktivitetssteder med fokus på Tange Sø, hvor diverse foreninger kunne præsentere sig med diverse tiltag. Følgende steder blev udpeget:
Ved Ans Marina
Ved Tange Sø Strandbred på Tange Søvej
Ved Tangekøbmanden med kræmmermarked
Ved Tange Roklub
Ved Tangeværkets erhvervsfiskeri.
Alle de repræsenterede lokalklubber var ivrige og engagerede. Vejret var ikke godt, så
Maj 2016: Foretræde for Folketingets Miljøudvalg.
Udvalget kontaktede mig og oplyste: der var kontakt fra andre interessekredse vedr. Tange Sø. Spurgte om jeg ikke ville have et møde, så var der bedre balance i sagen, som de udtrykte sig.
Jeg sagde Ja-tak og det fik følgende forløb:
Kontakt til fmd. for Silkeborg Kommunes PMK-udvalg (vor søn Jarl). Han kontaktede sin kollega i Viborg Kommune. Også kontakt til Kristian Pihl Lorentzen.
Slutresultat: PMK-udvalg i Viborg – Silkeborg og Søforeningen lavede et fælles udspil, der udtrykte fuld enighed om et løsningsforslag, som af de 3 parter skulle fremlægges på foretrædenet på Christiansborg.
Jarl udarbejdede plancher og grafer. Vi enedes om, at Jarl skulle fremlægge sagen. Vi fik de traditionelle 15 minutter: 10-12 minutter til os og 2-3 minutter til udvalgets rådighed for spørgsmål.
Jarl gjorde det tydeligt og umisforståeligt: tydelig visuel og mundtlig fremstilling. Et par dybdeborende spørgsmål blev klart besvaret.
VORT FORSLAG: Bevar status quo vedr. søens nuværende form, udstrækning og gennemløb af Gudenåen.
Bevar Tangeværket med fortsat ikke-forurenende, certificeret el-produktion.
Fisketrappen nedlægges og erstattes af en åben faunapassage, der afgår fra indførselskanalen, hvor fisketrappen i dag starter. Og den ny faunapassage, skal føre mere vand for at optimere laksens behov.
Således sikres kontinuitet af Gudenåens vandvolumen og afstrømning, da hele åens vandkapacitet gennemløber Tange Sø. Der afsnøres ingen vandmængder.
Nuværende sø med overflade og dybde bevares. Den ornitologiske mangfoldighed bevares. De maritime fritidsaktiviteters muligheder holdes uændrede. Treenigheden: Tange Sø – Tangeværket – Energimuseet bevares og Energimuseet beholder sine visionsmuligheder – turisteffekten forstærkes ved den åbne faunapassage, der laves med visuel æstetik.
Faunapassagens etableringsudgifter ligger på et langt lavere niveau end nogen anden løsning. En rendegraver kan i det terræn lave en flot og slynget, åben faunapassage på op til flere hundrede meters længde på 14 dage uden de 3-cifrede millionbeløb.
Vedr. afgivet vandvolumen: Vi lagde os ikke fast på noget tal, men kom med et eksempel:
Tangeværket skal afgive meget mere end nuværende fisketrappe. Måske 8-10 gange de nuværende 150 I/sec. Ungfiskeslusen afgiver 450 I/sec. Dvs i alt afgives nu 600 l/sec.
Til sammenligning har jeg fra Jan-Åke Jacobsen, dir. for ”Riksforeningen for de små vandkraftstationer i Sverige” følgende oplysninger: Opstemmes et vandløb i Sverige, skal der ifølge svensk lov laves en faunapassage, der gennemløbes af 5% af det opstemmede vandløbs vandvolumen. Det går fint i Sverige.
De tal vi taler om i vort forslag er ikke 5% men eventuelt op til 10 % af Gudenåens gennemsnitlige vandvolumen. Dvs. af størrelsesorden op til ca. 2000 l/sec. Men disse talværdier er forklarende eksempler.
Den vandmængde, der tages fra Tangeværket skal erstattes i overensstemmelse med reglerne i koncessionen. Og de skal selvsagt overholdes.
Vort forslag får alle gavn af. At det er billigt er ingen komplikation.
- august: Møde med daværende miljøminister Eva Kjer Hansen:
Mødet var kommet i stand via Kristian Pihl Lorentzen. Miljøministeren fik forevist Tange Sø, GC´s terræn og bygninger samt fisketrappen.
GudenaaCentralen, Energimuseet, Tursejladsudvalget, de 2 PMK-udvalg fra Viborg/Silkeborg kommuner og Søforeningen var repræsenteret og kom alle med deres kommentar efter tur. Jarl talte for begge kommuner. Jeg fremlagde vor holdning og overlod en kopi til miljøminister.
Miljøminister var her for at lytte. Og det gjorde hun. Ministeren afsluttede med følgende bemærkning:
Jeg er blevet klogere end før jeg kom. Der er her på mødet fremsat andre indgangsvinkler til problemet, end jeg før var orienteret om.
- oktober kl. 04 – 16: Fiskekonklurrnce:
En succesfuld gentagelse af konkurrencen i 2014. Vejret uhyre flot. Stort fremmøde fra hele landet. Jeg talt med sønderjyder, vendelboer, fynboer og sjællændere. Alt klappede. Geddestørrelser 110 cm og nedad. Jarl uddelte præmier fra 5.500 kr. og nedad. Fiskerne var begejstrede. Der var feststemning ved afslutningen nede ved Ans Søbred.
Alle ønskede og bad om en gentagelse.
Den er under planlægning til lørdag 28. maj!!
Alle I der hjalp med en håndsrækning tidligt og sent og deltog i møder og planlægning skal have 1000 TAK
Vi gi’r dem en hånd!!
Som i 2014 er det bemærkelsesværdigt, så mange der kommer med egen båd. Der er noget særligt ved at sidde i sin båd – være på vandet – og fiske.
Guidning og foredrag.
Jeg har et par gange været ude med turisthold for at fortælle om værk og sø:
På Kjelsølejren lige uden for Ans har der været 2 turisthold fra Aarhus og Esbjerg, der ønskede en guidet tur næsten en hel søndag: Vi så Tange Sø, Ans Søbred med bro og Ans Marina, Tangeværket med Turbinehal, fisketrappe og erhvervsfiskeriet. Hjemkørsel gennem den normalt lukkede plantage for biltrafik.
Et hold studerende (landinspektører) fra Aalborg Universitet: Problemet om Tange Sø givet holdet som en studieopgave.
Et hold fra Journalisthøjskolen i Aarhus med sejltur på Tange Sø. Også en opgave i studietiden. Fik en båd med bådfører stillet til rådighed af Ans Marina. Tak for det!
Et foredrag for ”de grønne” organisationer med Silkeborg kommune som leder. Turen er en årlig begivenhed, hvor man ser specielle steder i kommunen med kommunalt tiltag de forskellige steder: Trækstien, passage under Kongens Bro, Ans Søbred og Marina. Afslutning på Energimuseet med fremlægning af Søforeningens holdning.
Københavns Universitet, Institut for Geovidenskab og Naturplanlægning d.15.1.2016. Med spadseretur over hoveddæmningen som afslutning efter foredrag ved Erhvervsfiskeriet. Der var vindstille og aftensol. Ren visuel succes.
Disse ture er ikke et led umiddelbart i Søforeningens markedsføring, men viser, hvor udbredt interessen er for stedet og at undervisningssektoren i Danmark har øje for sagens omfang og seriøsitet.
Naturligvis søger undervisningssektoren også kontakt med vore modstandere.
- Hvor er vi i relation til loven eller afgørelsen?
Det er svært og indviklet. Jeg vil søge at gøre det kort og klart. Det vigtige ord er De statslige vandplaner:
Vi starter i Bruxelles/EU, hvor man vil sikre sig, at alle 28 EU-Iande er gode ved deres søer, vandløb og drikkevand samt kystnære havområder. Men det kan man jo ikke vide om de er med affald, pesticider, tunge metaller og gødning, der kan behandles ligegyldigt i naturen. Derfor vil man lave en undersøgelse af forholdene og dernæst stille nogle krav til søers og vandløbs tilstand. Det er økologi på seriøst plan. Og den plan er man ikke helt færdig med. Staten ønsker at menigmand er med i idéoplæg og ønsker. Derfor har man nedsat nogle udvalg, som kan eller skal være folkets røst til staten.
Disse udvalg kaldes VANDRÅD og her sidder de grønne organsationer og diverse interessekredse. Men alle kunne indsende ønsker til Naturstyrelsen.
Søforeningen var medlem af det vandråd, der beskæftigede sig med Gudenåen og Randers Fjord.
Disse vandråd skulle af karsken bælg fortælle staten, hvad der ønskes – hvad der er klogt. Og det er jo rigtig demokratisk. Der har været 4 møder i 2014. Der er mange problemer og afgørelsen om Tange Sø er man ikke kommet til. Så derfor kan staten ikke sige noget om afgørelsen.
Der er 2 vigtige kendsgerninger:
- Staten afsatte 54,3 mill. kr. til tiltag i dette geografiske område.
- Tange Sø var ikke på dagsorden på nogen af disse møder og de 54,3 mill. var brugt til de forslag, der blev behandlet.
Men det gjorde egentlig ikke noget af flere årsager. Daværende miljøminister Kirsten Brosbøl sagde: når jeg har læst alle indkomne forslag i sensommer/ efterår 2015 vil jeg senest d.22.12.2015 komme med en udtalelse om afgørelsen, – også om den vil blive udskudt til 3.planperiode, som er 2021 – 25. Vi er i 2. planperiode: 2016 – 20.
Det ventede vi spændt på.
Men så kom der ”en mand med en slæde i vejen”: Folketingsvalg 18.6.2015.Ny miljøminister, som ikke arvede dette løfte. Så der kom intet ministerielt udspil.
Så vi må sikkert vente. Og i 3. planperiode er nogle i vor bestyrelse også blevet ældre. Jeg er lige fyldt 86.
Sådan er situationen. Vores tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl ville måske/meget måske have sagen sluttet før. Så hun mailede til mig: hun ville høre folket. Alle der havde lyst til at fortælle hende, hvad man syntes, skulle blot sende hende deres svar eller syn på sagen.
Derfor sendte Søforeningen det brevkort, som vi lagde i vort sidste brev til jer alle i februar 2015. Det skulle blot underskrives og frankeres. Så ville Kirsten Brosbøl læse dem og overveje om man kunne sige noget om fremtiden.
Afgørelsen er derfor udskudt til 3.planperiode: 2021 – 25.
- Så prøver vi at se lidt ind i fremtiden.
Der er sket meget og noget væsentligt, der gør, at vi utvivlsomt står stærkere i dag end for 1 år siden.
- Bestyrelsen har opnået ikke blot samarbejde men absolut enighed med PMKudvalgene i Viborg og Silkeborg kommuner
- Dette samarbejde er forelagt Folketingets Miljøudvalg klart og umisforståeligt på et møde på Christiansborg i maj 2015.
- Daværende miljøminister har beset “åstedet” i august 2015 og er blevet klogere. Selv om hun er gået 27.2.2016 som minister, kan vi godt have vundet en stemme i Folketinget.
- Interessekredsene om sø og værk øges: Udvalget til etablering af tursejlads på Tange Sø er meget stærkt i gang med at skaffe penge til køb af båd. Det drejer sig om beløb på godt 3 mill. kr. Og det tager lidt tid. Derfor har GC set på en mindre solcelledrevet båd, som man søger at få i gang til TSFF i august i år. GC har øje på et køb til 360.000 kr, som er meget aktuel.
- HUSK – HUSK: Tange Sø Folk Festival 2016: er d. 20 august. Altså 20.8. GENSYN.
- Udvalget til TURSEJLADS udvidet deres aktivitet og ønsker tilgangen til søbredderne forbedret, bl.a.a.h.t. motorisk handicappede (Kørestolsbrugere) og det kan ske ved bygning af f.eks. 4 naturbroer ud i søen på 4 udpegede gode udsigtssteder. Der kan solcellebåden lægge til. Og der skal være moderne info-tavler.
De har sendt os ansøgning om pekuniær støtte. Søforeningen har givet tilsagn på 50.000 kr. Ansøgning osv. er sat i gang.
Af nye perspektiver omkring sø og værk må man være meget opmærksom på projektet fra Tangeværket med at ”tage varme ud af søvandet” v.hj.a. varmepumper, der drives af værkets egen el-produktion. Der er tale om store værdier og helt uforurenende el-produktion af varmeenergi i stor målestok.
I øvrigt må idéen absolut være på Danmarks Naturfredningsforenings ønskeseddel, hvis man skal tage dem alvorligt m.h.t. alternative energiformer.
Det er ikke for meget sagt, at de store fantasital, som er tillagt laksefiskeri vedr. økonomiske perspektiver, har under disse omstændigheder fået en særdeles grøn konkurrent.
På sober og saglig vis er der kommet ganske klare signaler, der peger på andre værdier end laks. Så Søforeningens sag er nu ikke længere synlig som en græsrodsbevægelse. Den er nu måske en national sag om rette værdier til gavn for flest mulige. En sag som “det offentlige” (stat og kommune) – engagerer sig i og lytter til de lokale udspil.
Situationen nu er følgende: Vi er i den såkaldte 2. planperiode (2016-20). De afsatte 54 mill. kr. afsat til denne periode vil blive brugt til de tiltag, som er blevet vedtaget. Og der har Tange Sø ikke været på dagsordenen. Næste periode er 2021 – 25. De tiltag eller ændringer, der skal ske a.h.t. DE STATSLIGE VANDPLANER i den periode er ikke vurderet endnu.
Dvs: Fra nu og til 2021 kommer der næppe de store problemer. Men alderen i nuværende bestyrelse bliver skræmmende høj i 2o21: Gamle mænd over 80. Det duer ikke!!
Nu skal vi på alle måder forstå at mestre den rette strategi og erkende: Der skal nye personer ind i en måske sidste bestyrelse, der kan følge op og få sejren i hus. Personer, der fremover (specielt i 3. planperiode) mestrer omgang med sociale medier og moderne markedsføring og er en aktiv og levende del af lokalsamfundet. Personer, der er kendt af folk og som tør lade sig blive engageret i vort krav: BEVAR TANGE SØ.
Alle må være klar over, at nu gælder det i sandhed sagen og at vinde den. At en ret stille periode, der sikkert nu står for døren, er det rette tidspunkt til en ny indslusning i bestyrelsen, så man når at kende detaljerne i problemet og vinde , når tiden er inde.
Personer, der på mange måder har ordet i sin magt – er vant til at tumle med større beslutninger og som har orden i sine argumenter. Personer, der er i deres bedste alder, når og hvis afslutningen først kommer den såkaldte 3. planperiode 2021-2024.
OG MISFORSTÅ IKKE: DET ER INGEN KRITIK AF NUVÆRENDE HELT FANTASTISK EFFEKTIVE BESTYRELSE, DER HAR YDET MERE END DE FLESTE ER KLAR OVER. OG MANGE TAK FOR DET. Men det er nødvendigt at tænke sig om og være fremme i skoene hele tiden.
Det håber hele bestyrelsen, at generalforsamlingen kan se.
I øvrigt har vi for mange restanter i foreningen. Jeg appellerer til, at vi både får betalt restancerne og at alle skaffer blot eet medlem mere. Det kan være, at et ægtepar kun har den ene som medlem. Er sønnen, der fisker eller nyder naturen og som er over drengealderen blevet medlem? Eller er datteren, der er begyndt med kajak, blevet medlem? Selv den ivrigste bestyrelse klarer det ikke alene.
Et kommunalt udspil: Læser I avis, har I sikkert set, at der har været omtalt et udspil fra følgende 4 kommuner: Randers, Favrskov, Viborg og Silkeborg.
Der er sikkert nogle af jer, der har tænkt: Hvordan rimer det med vort udspil til Miljøudvalget i maj 2015 og min udtalelse for ½ time siden m.h.t. tidsplanen for de statslige vandplaner?
Som jeg nævnte før, så er vort problem blevet synligt mange steder. Bl.a. bliver det også vurderet i Gudenåkomiteen, der består af de 8 kommuner, som Gudenåen gennemløber. I Gudenåkomiteen ser man også lidt forskelligt på en mulig løsning.
De 4 kommuner, der er mest engageret i Tange Sø er Randers, Favrskov, Viborg og Silkeborg. Disse 4 kommuner er blevet enige om at søge en løsning, så følgende kan blive opfyldt:
Tange Sø skal bevares.
Tangeværket skal bevares.
Der skal laves et omløb, der tilgodeser vandrefiskenes behov.
Søforeningen har intet imod, at det forsøg gøres. Det skaber måske ro i lejren. Og det ændrer intet ved, hvad vi sammen med Viborg og Silkeborg kommuner fremlagde i Miljøudvalget som LØSNINGEN. Tidsmæssigt skal planen være færdig til marts 2016. Og fra marts til september 2016 skal dens mulighed for at udføres i praksis vurderes. Jeg gør lige opmærksom på: Det er d.15.3. i dag. Interessant at høre nyt.
Uanset udfaldet af dette udspil fra de 4 nævnte kommuner er de ca. 54 mill. kr. til 2.planperiode brugt. Jeg kan ikke se, der kan ske noget væsentligt før i 3. planperiode. Og slet ikke når projektet med ”varmeudtag fra Tange Sø” sikkert skal planlægges færdigt og også finansielt vurderes.Vedr. projektets kapacitet er der også store perspektiver, der skal overvejes.
Jeg har lige en særdeles praktisk kommentar til kravet om omløb: Alle, der er inde i sagen ved, at når man snakker omløb så er det altid det mellemlange eller lange.
Hvis man laver et af disse 2, så har man nedlagt Tangeværket og ødelagt Tange Sø. Det er kendsgerninger, der ikke kan bortforklares, uanset hvor meget levertran man har i mundvigene til ”smart tale”. Sker det, er man med i en udvikling som er medvirkende til gøre egnen til ”UDKANTSDANMARK”.
Tak for ordet og tak fordi I lyttede. Nu må vi alle afvente de 4 kommuners forsøg eller de statslige vandplaners resultat vedr. løsningsmuligheder. Men under alle omstændigheder er der kommet andre værdimål og interesser ind i billedet end fisk.
Jeg vil slutte med at minde om Søforeningens mantra:
BEVAR DANSK NATUR – BEVAR TANGE SØ.
PRISEN ER KUN 40 /200 KR/ÅR.
Regnskabsperiode 01.01 – 31.12. 2015 2014
Kontingent 117.260,00 78
Renter 973,53 1
Donation 58.852,00 58
Sympatisører, Brugsen 0,00 3
Mærkater, salg 0,00 44
Fiskekonkurrence 0,00 11
Indtægter. 177.085,53 195
Kontorudgifter 32.449,13 39
Sol båd 1.700,00
mødeudgifter 7.041,84 8
Generalforsamling 26.625,00 26
Porto og gebyr 22.907,12 23
annoncer 6.250,00 1
Radio Viborg 370,00 0
Abonnement 2.750,00 3
Kontingent 1.496,00 2
Arrangementer 8.767,16 1
Svanemærker 0,00 13
Hjemmeside 6.993,27 36
Diverse 1.571,00 1
Udgifter 118.920,52 152
Overskud 58.165.01 43
Formue:
Kontant 0,00 0
Danske Bank 28.514,19 21
Girokonto 2.866,70 5
Jyske Bank 9.188,22 5
Jyske Bank 2.622,29 11
Special konto 202.888,35 152
udlæg 7.000,00 0
Aktiver 253.079,75 195
Saldo primo 194.914,74 152
Overskud 58.165,01 43
Passiver 253.079,75 195
Revisionspåtegning: Ovenstående regnskaber gennemgået og stikprøvevis sammenholdt med bilag.Bankbeholdninger afstemt. Intet at bemærke.
Nærværende regnskab er udarbejdet på grundlag af den løbende bogføring og foreliggende udskrifter fra bankkonti og afstemt med disse.
Viborg, den 6. marts 2016.
Bent B. Pedersen, kasserer