Tangeloven har ingen betydning for Tange Sø
Af Ida Auken, Miljøminister
Der har været skrevet og sagt meget om lovforslaget, der ophæver Tangeloven, og derfor vil jeg gerne slå et par ting fast, inden rygter og myter bliver vedtaget som sandhed.
Først og fremmest har ophævelsen af Tangeloven ikke nogen betydning for, hvad der skal ske med Tange Sø. Lovforslaget har hverken indflydelse på bevarelsen af søen, eller hvorvidt der skal etableres en faunapassage.
Lovforslaget har alene til formål at regulere Tangeværkets anlæg og fortsatte drift, så værket fremover kommer ind under de samme regler som andre vandkraftværker.
Det sker ved, at koncessionen bliver ophævet, så Tangeværket kan drives efter de almindelige regler. Jeg er klar over, at både sportsfiskere, grønne organisationer, lokale borgere og mange andre har ideer og ønsker til, hvad der skal ske med området. Men ingen af de mange forslag står stærkere eller svagere med ophævelsen af Tangeloven.
Efter lovforslaget har været i høring, har jeg besluttet at ændre lovforslagets overgangsbestemmelse, så koncessionen gælder i to år, efter loven er trådt i kraft. Det gør jeg, fordi høringssvarene har afspejlet en lokal bekymring betydningen af koncessionens ophør.
Ændringen af overgangsbestemmelsen giver Gudenaacentralen en passende tid til at indrette sig på, at Tangeværkets drift fremover er omfattet af de almindelige regler.
Men overgangsperioden på to år betyder heller ikke, at der er truffet nogen beslutning om, hvad der skal ske med Tange Sø. Det er alene en imødekommelse af den bekymring, der lokalt har været om, hvad det vil betyde, når koncessionen er ophævet. Jeg synes, det var vigtigt at lytte til de fremførte bekymringer.
Der er ingen tvivl om, at Tangeværket har betydelig negativ virkning på tilstanden i Gudenåen. Der har der været et ønske fra mange interessenters side om, at der blev gjort noget for at etablere en passageløsning udenom Tange Sø og Tangeværket. En passageløsning vil kunne sikre fri passage samtidig med, at Tange Sø opretholdes som en sø.
Derfor har Naturstyrelsen løbende arbejdet med at finde en løsning, hvor man kunne etablere et omløbsstryg, men har også måtte konstatere, at det ikke på nuværende tidspunkt er muligt at skaffe det meget store millionbeløb, dette projekt vil koste.
Jeg kan slå fast, at jeg ikke har nogen skjult dagsorden om, hvad der skal ske med området. Dette lovforslag lister ikke noget ind ad bagvejen.
Hvad der skal ske med området, vil blive afgjort i kommende vandplaner, der skal gælde fra 2015. Og indtil da er alle velkomne til at komme med håb og ønsker for området og også meget gerne ideer til finansieringen.
Bragt i Midtjyllands Avis den 29. oktober 2013.