Udstrakt hånd fra Tange Søs tilhængere
Midtjyllands Avis lørdag den 16. maj 2015
Et kort serpentinerstryg med en stor rist til at spærre foran Tangeværkets turbiner er et godt kompromisforslag i den årelange strid om Tanveværket og Tange Sø, mener Silkeborg Kommunes teknik- og miljøformand Jarl Gorridsen.
Udstrakt hånd fra Tange Søs tilhængere
Kampen om Tange Sø og Tangeværkets fremtid fortsætter, og nu er søforkæmperne klar med et nyt kompromisforslag
AF MADS KLOUGART mads@mja.dk
TANGE For et par uger siden fik forkæmperne for en bevarelse af Tange Sø og modstanderne, der kæmper for at slippe af med søen, lov at fremlægge deres argumenter for Folketingets Klima- og Miljøudvalg.
Tilhængerne af søen og Tangeværkets bevarelse som fungerende kraftværk var repræsenteret af Jarl Gorridsen, og på mødet fremlagde han et kompromisforslag i den bitre kamp om den omdiskuterede sø.
Det går ud på at lave kort stryg tæt på Tangeværkets turbiner. Det såkaldte serpentinerstryg skal som en anden slange sno sig forbi værket og ud i Tange Sø.
En rist skal sørge for at stoppe vandrefiskene, inden de når turbinerne og i stedet lede fiskene mod stryget.
Denne løsning betyder, at der løber mindre vand til turbinerne end i dag, og det betyder naturligvis en mindre produktion af strøm: I dag løber der omkring 22.000 liter vand til turbinerne i sekundet, og kun 150 liter bliver ledt væk fra turbinerne i forbindelse med den nuværende fisketrappe.
Må afgive vand
Hvis man laver et snoet stryg med en rist, vil det tal stige til 1200-1400 liter i sekunder, mener søens forkæmpere.
– Det nye i det her er, at Tangeværket også skal spytte i kassen, om man så må sige. De skal afgive noget af det vand, som deres turbiner bruger til at lave strøm. Det er en fremstrakt hånd fra dem, som vil bevare Tange Sø,’forklarer Jarl Gorridsen.
Ifølge ham vil denne løsning betyde bedre passageforhold, og derfor vil flere vandrefisk end nu slippe forbi Tangeværket ud i Tange Sø og videre ud i Gudenåen. Han erkender, at fiskene stadig har en hård tur gennem Tange Sø foran sig – et argument som søens modstandere ofte har brugt i »søslaget«.
Flere fisk slipper igennem
– Men alt andet lige vil det betyde, at flere fisk slipper ud på den anden side, og jeg mener, at det nærmest strider mod sund fornuft at nedlægge Tange Sø. Hvis den bliver nedlagt, er det skidt for de mange, der i dag bor ved og bruger søen. Tangeværket, der producerer grøn strøm til 3500 husstande, må lukke som strømproducerende elværk, og desuden vil en nedlæggelse af søen betyde, at der ifølge Institut for Bioscience på Aarhus Universitet vil blive udledt 150 tons ekstra kvælstof og seks tons ekstra fosfor i Randers Fjord hvert år, siger Jarl Gorridsen.
NYHEDSBREVET på forsiden er også indsat i MJA den 16. maj 2015